psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis
psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

 

Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ • Ενδεικτικά, ο Δήμος Αθηναίων χάνει έτσι καθαρά κέρδη 670.000 ευρώ τον χρόνο.

Με υφαρπαγή πόρων παρομοιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το περιεχόμενο διάταξης (άρθρο 48) του υπουργείου Εσωτερικών που… ως εκ θαύματος προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, ενώ απουσίαζε από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Με τη διάταξη αυτή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.

Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια, έως και κατάρρευσή τους. Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

«Εχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ.

Ζητεί απόσυρση

Ο κ. Κωνσταντέλλος, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, θα ζητήσει σήμερα άμεση απόσυρση της διάταξης, ώστε να υπάρξει διεξοδική συζήτηση του θέματος. Εάν το υπουργείο επιμείνει και η διάταξη ψηφιστεί, από πλευράς ΚΕΔΕ θα ζητηθεί ως προαπαιτούμενο να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

psaltesattikis

Τι μεγέθους πόροι αφαιρούνται από τους δήμους με τη μεταφορά της παραπάνω αρμοδιότητας στις μητροπόλεις; Ενδεικτικά:

«Για τους μικρούς δήμους είναι θέμα αρχής, για τους μεγάλους δήμους είναι θέμα κανονικότητας της λειτουργίας τους», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Και έπονται πρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων είχε επενδύσει στα κοιμητήρια θέλοντας να εφαρμόσει ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αδιαφανών δοσοληψιών. Η πρωτοβουλία του απειλείται να ανατραπεί.

Υπόσχεση

Ολα αυτά από μια διάταξη «φωτογραφικού τύπου. Κάποιος την έχει ζητήσει», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, που είχε παρευρεθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της 3ης Ιουνίου, είχε αναφερθεί στο θέμα των κοιμητηρίων λέγοντας πως «υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές», σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για το θέμα, ο υπουργός είχε υποσχεθεί οριστική λύση.

Η προωθούμενη διάταξη προβλέπει επίσης ότι «το πάσης φύσης προσωπικό των ανωτέρω ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας μητρόπολης».

Αιρετοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά χρήζει διευκρίνισης. Η πρώτη ερμηνεία που δίνουν είναι ότι αφορά το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη συντήρηση, τον καλλωπισμό και την καθαριότητα των ναών. Εκτιμάται ότι κάθε δήμος απασχολεί κατά μέσο όρο έναν με δύο εργαζόμενους σε ναούς κοιμητηρίων. Η ουσία είναι ότι αυτό που παγίως διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή πόρους και προσωπικό, της αφαιρείται με ένα άρθρο και την... ευλογία της Εκκλησίας.

Ota 24 2/10/2020

Ελάχιστοι θα θυμούνται την συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει στο Συνοδικό Μέγαρο ο κ. Θεοδωρικάκος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο στις αρχές Ιουνίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος του είχε θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα των κοιμητηριών, με την επισήμανση πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών. Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργό υποσχέθηκε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί οριστική λύση.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η τωρινή ψήφιση του αρ.48 του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπ.Εσωτερικών, με το οποίο περνούν στην δικαιοδοσία Μητροπόλεων πλέον οι κοιμητηριακοί ναοί, και όπως καταγράφει η Έκθεση ΓΛΚ, είναι «απώλεια εσόδων των προϋπολογισμών των ΟΤΑ Α’ βαθμού, από τη μη απόδοση εφεξής σε αυτούς εσόδων, που προέρχονται από τους ιερούς ναούς εντός των κοιμητηρίων».

Το άρθρο ανατρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαγράφει τους Δήμους από τις διατάξεις (συγκεκριμένα καταργεί το ν.547/1977) και δίνει τη σχετική αρμοδιότητα στην Εκκλησία. Απαγορεύει, επίσης, ρητά στους ΟΤΑ να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.

Το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τον ν.547/1977 « η διοίκησις και διαχείρισις των εν Κοιμητηρίοις μη ενοριακών ναών, ως και της περιουσίας αυτών, (πλήν των υπαγομένων εις Φιλανθρωπικά Ιδρύματα) των δήμων πληθυσμού άνω των 50.000 κατοίκων, κατά την εκάστοτε ισχύουσαν επίσημον απογραφήν του πληθυσμού του Κράτους, ως και των δήμων εδρών Νομών και των περιλαμβανομένων εις την περιφέρειαν της τέως διοικήσεως πρωτευούσης και πρώην Δήμου Θεσσαλονίκης, ασχέτως πληθυσμού, ασκείται κατά τας περί διοικήσεως και διαχειρίσεως της δημοτικής και κοινοτικής περιουσίας κειμένας διατάξεις, των δε λοιπών μη ενοριακών ναών των Κοιμητηρίων και της περιουσίας αυτών υπό του πλησιεστέρων ενοριακού ναού, κατα τας εκάστοτε ισχυούσας διατάξεις

Τα έσοδα των εν Κοιμητηρίοις μη ενοριακών ναών, ως και της περιουσίας αυτών ών ή διοίκησις και διαχείρισις ανήκει εις τους Δήμους ή τας Κοινότητας, διατίθενται πρωτίστως δια την επισκευήν συντήρησιν, βελτίωσιν, επέκτασιν και εν γένει διατήρησιν εις καλήν κατάστασιν του ναού, ως και διά πάσας τας ανάγκας του Κοιμητηρίου, περιλαμβανομένης και της επεκτάσεως τούτου, υπό των ασκούντων την διοίκησιν και διαχείρισιν των ναών τούτων. Τυχόν περισσεύματα των εσόδων τούτων διατίθενται υπό του δήμου ή της κοινότητος δι` άλλους σκοπούς. »

Το νέο καθεστώς

Ουσιαστικά, με το άρθρο 48 που περιλαμβάνεται στο επίμαχο νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου, η διοίκηση και διαχείριση των ορθοδόξων ιερό ναών εντός των κοιμητηρίων, ασχέτως της νομικής μορφής, ασκείται είτε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικίας Ενορίας, είτε από συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητρόπολης.

Αιχμές για του Δήμους

Πέρα από το «μαχαίρι» στα έσοδα των Δήμων, αφέθηκε να αιωρείται κατηγορία εις βάρος των αιρετών ότι εφάρμοζαν ελλιπώς το νόμο (!). Όπως υπογράφουν επί λέξει στην Αιτιολογική Έκθεση με το άρθρο «…αντιμετωπίζονται οριστικά και με ενιαίο τρόπο προβλήματα σχετιζόμενα (…) και με την εν γένει ελλιπή εφαρμογή του νόμου από τους Δήμους της Χώρας…».