psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ,
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ;

 

Ηλ. Κ. Ρεδιάδη-Τούμπα | Romfea.gr
Μ.α Θεολογίας-Μουσικολόγου
Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών « Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός»

Μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας όταν αναφέρετε στην λέξη «εκκλησία», ακόμα και έντονα θρησκευόμενων, αντιλαμβάνεται τον όρο ή βαθιά συναισθηματικά ή εντελώς γνωσιολογικά. Πιστεύω όμως ότι και στις δύο αυτές κατηγορίες η λέξη «εκκλησία» παραπέμπει σε πλούτο υλικό.
Αυτή η άποψη κυριαρχεί σε όλα τα Ελληνικά κόμματα εξουσίας, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην Ελληνική πολιτεία. Την σκοπιμότητα αυτής της άποψης δεν είναι της ώρας να την αξιολογήσουμε.
Γιατί άραγες αυτός ο πρόλογος. Μέσα στην δίνη μιας πανδημίας οι εργαζόμενοι στους Ιερούς Ναούς, δηλαδή οι Ιεροψάλτες και οι Ευτρεπιστές τους, αγωνίζονται να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία.
Κινητοποιήθηκαν οι Σύλλογοι Ιεροψαλτών και η Ομοσπονδία τους.
Ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος το ίδιο και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι δε η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ελλάδος σαν διοικητικό σώμα, λέει με τον τρόπο της στην πολιτεία :
Η περιουσία που φιλογενείς ρωμιοί και αυτοκράτορες χάρισαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία για πολλές αιτίες, μία εκ των οποίων ήταν η οθωμανική καταπίεση χαρίστηκε στο έθνος τρείς φορές.
Μια μετά την απελευθέρωση, δεύτερη για τους Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες, τρίτη μετά τον Β. Παγκόσμιο πόλεμο για να αναστηθεί εκ νέου το Νεοελληνικό κράτος.
Απέμεινε ένα μικρό κομμάτι για την συντήρηση Ναών και Μονών και αυτό υπό αμφισβήτηση. Σαν αντίδωρο η μισθοδοσία των 5.500 κληρικών που ζούσαν σε συνθήκες πενίας.
Δέκα χρόνια διαχειριστήκαμε την πολυεπίπεδη κρίση στην χώρα μας και δαπανήσαμε σχεδόν 1.000.000.000 ευρώ , χρήματα που μας εμπιστεύθηκαν οι πιστοί μας ,για να συντηρήσουμε δομές που δεν είχαμε υποχρέωση αλλά μόνο ηθικό χρέος, λησμονώντας τους ίδιους τους εργαζομένους μας.
Σήμερα λοιπόν που οι Ναοί και οι δομές μας κλείσαν ζητάμε να τακτοποιήσετε πρόσκαιρα τους εργαζομένους που εμείς δεν μπορούμε. Και το ζήτημα αυτό σέρνετε από υπηρεσία σε υπηρεσία.

  1. Είναι λέει οι Ιεροί Ναοί ΝΠΔΔ. Όντως είναι αλλά λησμονούν να μας πουν πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΔΔ ( Ν. 4235/2014) Δηλαδή δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Με απλά λόγια οι ενορίτες πληρώνουν Ιεροψάλτες, Νεωκόρους, Ρεύμα, Τηλέφωνο, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ μαζί με τα συσσίτια, τα βοηθήματα και όλη την φιλανθρωπική δράση κάθε ενορίας.
  2. Είναι λέει οι Ιεροψάλτες Δημόσιοι Υπάλληλοι. Λησμονούν να μας πουν πως οι Ιεροψάλτες στην καλύτερη των περιπτώσεων αμείβονται με μεικτές αποδοχές 700 ευρώ και δεν είναι απόφοιτοι Δημοτικού ή Γυμνασίου. Δεν ξέρουμε πολλούς Δημοσίου υπαλλήλους Πανεπιστημιακής ή Ανώτερης εκπαίδευσης να έχουν αποδοχές μεικτές 700 ευρώ.
  3. Οι Ιεροψάλτες μια Κυριακή λέει πάνε στην εκκλησία. Πάνε όμως 286 φορές τον χρόνο ,σε αργίες που εφημερεύουν μόνον οι Γιατροί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  4. Αυτά που ισχύουν για τους Ψάλτες μας ισχύουν και για τους ανθρώπους που περιποιούνται τους Ναούς μας ,οι οποίοι Ναοί δεν χτίστηκαν με έξοδα κανενός Κράτους, αλλά ανθρώπων απλών που είχαν και έχουν συνείδηση γένους και ιστορία έθνους.

Η Εκκλησία μας τα λέει με ευγένεια και με διάκριση χωρίς κραυγές.
Εμείς όμως που εκπροσωπούμε μια ευάριθμη κατηγορία εργαζομένων τους Ιεροψάλτες, σκεπτόμενοι και τους Νεωκόρους των Ναών, δεν διστάζουμε να πούμε στο Κράτος μας, πως αν είμαστε υπάλληλοι ΝΠΔΔ και εξαρτήματα της Γενικής Κυβέρνησης έχει καθήκον χτες και όχι σήμερα να τακτοποιήσει τους κλάδους αυτούς εντάσσοντας τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου.