ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ»
Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 6.30΄ μ.μ., πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση του Συνδέσμου μας, υπό τον γενικό τίτλο «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ», στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών. Στην εκδήλωση συμμετείχε, ερμηνεύοντας Ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία του Συνδέσμου μας, με την συμμετοχή μελών της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Αθηνών «Κάντορες» και της Βυζαντινής Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, υπό την διεύθυνση του Προέδρου μας κ. Ηλία Ρεδιάδη – Τούμπα, με, ενδιάμεσες, ιεροπρεπέστατες μονωδιακές ερμηνείες επικαίρων Ύμνων από επίλεκτα μέλη της Χορωδίας μας, και η ιστορική πολυφωνική Χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» Παλαιού Φαλήρου, υπό την διεύθυνση του κ. Χάρη Στεργιόπουλου – Ρούμπα, η οποία απέδωσε το Δοξαστικόν των Αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις», ποίημα Κασσιανής μοναχής, μέλος του αειμνήστου Ιωάννου Θ. Σακελλαρίδου, κατά διασκευήν και εναρμόνιση του αειμνήστου Τάκη Γεωργίου.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδηλώσεως επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας κ. Σπυρίδων Ι. Καμπίτσης, ενώ τους Ύμνους προλόγισε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πλάτων Βακαλάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.
Μετά το πέρας του μουσικού μέρους της εκδηλώσεως, ο Σύνδεσμός μας, σε υλοποίηση πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. μας, τίμησε, με την απονομή σχετικού διπλώματος, τους συναδέλφους κ. κ. Διαμαντή Μαυραγάνη, Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.Χ.Ε. και επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου μας, Παύλο Φορτωμά, Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων, και Γεώργιο Κουμπανάκη, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών, για την πολυετή και καλλίκαρπη προσφορά τους στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη, όπως και τον Καθηγητή του Ωδείου Γλυφάδας κ. Ιωάννη Εμμ. Μητσάκο, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στην διδασκαλία και διάδοση της Μουσικής μας, καθώς και ως «μνημόσυνο» του αειμνήστου πατέρα του και συναδέλφου μας, Εμμανουήλ Μητσάκου, για την άοκνη προσφορά αυτού στην Εκκλησιαστική Μουσική μας.
Μετά ταύτα, ο κ. Μαυραγάνης πραγματεύθηκε διά μακρών την σπουδαιότητα της πατρώας Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Θεία Λατρεία και την επιτακτική ανάγκη προασπίσεώς της, ιδίως από μέρους της επίσημης Εκκλησίας, και, εν κατακλείδι, απέδωσε το Δοξαστικόν της ΣΤ΄ Ώρας των Μεγάλων Ωρών της Μεγάλης Παρασκευής «Δεύτε χριστοφόροι λαοί» και το Μέγα Προκείμενον «Τίς Θεός μέγας».
Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος (Πατρ. Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Όπλων – Κάτω Πατησίων, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Θεολόγος Γρύλλης, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος, και οι λοιποί κληρικοί του Ι. Ναού, ο Βουλευτής Επικρατείας της «Νέας Δημοκρατίας» και τ. Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς της «Ένωσης Κεντρώων» κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Τεντόμας, διαμερισματικοί σύμβουλοι και πολιτευτές, ανώτατοι εν αποστρατεία αξιωματικοί, μέλη του διπλωματικού σώματος και του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν θερμά τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόλαο Κατσαφαρόπουλο, και το περί Αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για την παραχώρηση του Ιερού Ναού προς πραγματοποίηση της εκδηλώσεώς μας, τον Διευθυντή και τα Μέλη της Χορωδίας «Άγιος Αλέξανδρος», για την συμμετοχή τους, όλους όσοι συνετέλεσαν στην απολύτως επιτυχή πραγματοποίηση της εκδηλώσεώς μας, καθώς και όλους όσοι τίμησαν αυτήν, με την παρουσία τους.
Σημειώνουμε, ότι την εκδήλωσή μας, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε από τον κ. Γεώργιο Αρβανίτη, τον οποίο θερμώς ευχαριστούμε, για λογαριασμό της διαδικτυακής ιστοσελίδας intv.gr, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ακόλουθη διεύθυνση :
Ακολουθούν βιογραφικά σημειώματα των τιμηθέντων συναδέλφων κ. κ. Μαυραγάνη, Φορτωμά και Κουμπανάκη. Για το βιογραφικό σημείωμα του αειμνήστου συναδέλφου μας Εμμανουήλ Μητσάκου, πολύτιμες πληροφορίες μας παραχώρησε ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος Μ.Χ.Ε. και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Διαμαντής Μαυραγάνης, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Επιμέλεια : Σπυρίδων Ι. Καμπίτσης,
Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας,
Ιεροψάλτης, Δικηγόρος
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Σ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Από πολύ μικρή ηλικία στράφηκε στην εκμάθηση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ενώ, προϊόντος του χρόνου, σπούδασε σε βάθος όλα τα είδη της Μουσικής. Στην Βυζαντινή Μουσική μαθήτευσε κοντά στον περιώνυμο Διδάσκαλο, τον αείμνηστο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα, και έλαβε Πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Β.Ε.Μ. Επίσης, έλαβε Πτυχίο Ωδικής, Πτυχίο Αρμονίας, Δίπλωμα αντιστίξεως Φυγής, Δίπλωμα σύνθεσης, Δίπλωμα Μουσουργού, Δίπλωμα Σύγχρονης Μουσικής, Δίπλωμα Μουσικολογίας και σύνθεσης και Δίπλωμα ανωτάτης Μουσικής επιμορφώσεως, ενώ έχει σπουδάσει Μονωδία και Χορωδία. Διηκόνησε ως Πρωτοψάλτης και Χοράρχης σε πολλούς Ιερούς Ναούς του Λεκανοπεδίου Αττικής, μεταξύ δε αυτών στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυνοσάργους, στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου, στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Κυνηγού Λεωφόρου Βουλιαγμένης και στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας, με τελευταίο σταθμό της υπεύθυνης ιεροψαλτικής διακονίας του τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς. Διετέλεσε Καθηγητής Μουσικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επί τριακονταετία, και στο Λεόντειο Λύκειο, όπως και σε πολλά Ωδεία, μεταξύ δε αυτών στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στο Αττικό Ωδείο Αθηνών, στο Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών και στο Ωδείο «Αμαντέους». Χρημάτισε Διευθυντής, μεταξύ άλλων, των Σχολών Β.Ε.Μ. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Μέλος της Επιτροπής Πτυχιακών και Διπλωματικών Εξετάσεων Ωδείων και Μουσικών Σχολών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στις ίδιες εξετάσεις. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Ακροάσεως Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό συναυλιών Β.Μ. σε αίθουσες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως και διαλέξεων για την Βυζαντινή και Δημοτική Μουσική, ενώ έχει να επιδείξει πλουσιότατη συγγραφική δραστηριότητα, με πονήματα ιστορικού, μουσικολογικού και θεωρητικού περιεχομένου. Για την πολύπλευρη προσφορά του στην Μουσική, ο κ. Μαυραγάνης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και ευαρέσκειες από διαφόρους φορείς, με κορυφαία όλων την απονομή του οφικίου του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.Χ.Ε. από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. μας της 3ης Φεβρουαρίου 2017, ο κ. Μαυραγάνης ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου μας.
ΠΑΥΛΟΣ Ε. ΦΟΡΤΩΜΑΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Τα πρώτα πρακτικά μαθήματα ψαλτικής διδάχθηκε από τον πατέρα του, Ευάγγελο, όπως ο ίδιος τα είχε βιώσει, γεννημένος στον Πύργο της Τήνου και μεγαλωμένος στην Σμύρνη. Στην ηλικία των 9 ετών, άρχισε την συστηματική εκμάθηση της Β.Ε.Μ. κοντά στον αείμνηστο Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο του Πατριαρχείου Κων/πόλεως Θεοδόσιο Γεωργιάδη, ενώ αργότερα φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών, με διδάσκοντες τους αειμνήστους Σπυρίδωνα Περιστέρη και Ιωάννη Μαργαζιώτη. Η σφοδρή επιθυμία του να μυηθεί στα βαθύτερα μυστικά της Ψαλτικής Τέχνης τον οδήγησε κοντά στον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, με τον οποίο συνεργάστηκε για όλα τα κατοπινά χρόνια και με του οποίου την προτροπή ίδρυσε, το 1984, την Βυζαντινή Πατριαρχική Χορωδία. Μάλιστα, ο ίδιος ο αείμνηστος Άρχων Θρ. Στανίτσας, με ιδιόχειρο σημείωμά του της 10.10.1985, αναγνώρισε τον κ. Φορτωμά ως συνεχιστή της Πατριαρχικής παραδόσεως. Αρκετά έτη μετά την εις Κύριον εκδημία του Θρ. Στανίτσα, μαθήτευσε κοντά και στον περίφημο Πρωτοψάλτη, αείμνηστο Εμμανουήλ Χατζημάρκο, και έλαβε Πτυχίο και Δίπλωμα Β.Μ. με βαθμό «άριστα». Το 1994 ίδρυσε το πρώτο εκκλησιαστικό πολυκατάστημα στην Ελλάδα υπό την επωνυμία «ΑΙΝΟΣ & ΥΜΝΟΣ». Έχει ψάλλει σε πολλούς Ιερούς Ναούς του Λεκανοπεδίου Αττικής και σήμερα διακονεί ως Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων. Επίσης, κατόπιν προσκλήσεως, έχει ψάλει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό. Επίσης, με την Χορωδία του έχει πραγματοποιήσει πλήθος εμφανίσεων και έχει ηχογραφήσει μεγάλο αριθμό μαγνητοταινιών ήχου και ψηφιακών δίσκων ακτίνας. Έχει να επιδείξει πλουσιότατο συγγραφικό έργο, εκδίδοντας, μεταξύ άλλων, το θεωρητικό «Είσοδος στην Βυζαντινή Μουσική», με ενημερωτική κασέτα ήχου, όπως και το επτάτομο εγχειρίδιο «Μουσικόν Εορτολόγιον», την «Θεία Λειτουργία», την «Βυζαντινή Μεγάλη Εβδομάδα», «Όρθρο», «Εσπερινό», τον «Ακάθιστο Ύμνο» και το «Βυζαντινόν Τριώδιον», μελισθέντα σύμφωνα με την γνήσια Πατριαρχική παράδοση. Για την προσφορά του στην Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη, έχει τύχει πολλών διακρίσεων από διαφόρους φορείς, με κορυφαία όλων, τον Οκτώβριο του 2009, την απονομή ενσφραγίστου Πατριαρχικού Σιγιλίου και την χειροθεσία του σε Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τον εκπρόσωπο της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, Σεβ. Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεόδωρο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΑΝΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1944. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Νεαπόλεως, φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, από όπου έλαβε πτυχίο το 1965. Το 1968, κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, ενεγράφη στο Ωδείο Αθηνών και σπούδασε, με υποτροφία, Βυζαντινή Μουσική, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής. Ακολούθως, διορίσθηκε Καθηγητής Μουσικής στην Ελληνογαλλική Σχολή «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» στον Πειραιά, ενώ από το 1971 έως και σήμερα διακονεί ως Πρωτοψάλτης και Χοράρχης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου επί της οδού Αχαρνών. Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Ωδείο «Όπερα», ενώ έχει διατελέσει Καθηγητής του Μαρασλείου Διδασκαλείου Αθηνών, της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και των ΠΕΚ Πειραιά. Έχει ιδρύσει και διευθύνει την πολυμελή Χορωδία «Γεωργίου Κουμπανάκη», με την οποία έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο, εξέχουσα θέση στο οποίο έχει το πόνημα «Θεωρία και Πράξη της Ευρωπαϊκής Μουσικής». Ιδιαιτέρως αξιόλογη είναι η δραστηριότητα του κ. Κουμπανάκη στον τομέα της δισκογραφίας, έχοντας στο ενεργητικό του σειρά μεγάλων δίσκων, όπως «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ», «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΡΗΤΗ», «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ», «ΕΙΡΗΝΙΚΑ», και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον αείμνηστο «Αρχάγγελο της Κρήτης» Νίκο Ξυλούρη, και τους Δημήτρη Σκουλά, Εύα Γρηγοράκη, Σοφία Μιχαηλίδου, Σπύρο Σπυράκο, Θεοδοσία Στίγκα και Βασίλη Πάτσιο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΗΤΣΑΚΟΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1931. Απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, κάτοχος όλων των θεωρητικών μαθημάτων και Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Χρημάτισε δεξιός ιεροψάλτης στους Ιερούς Ναούς Αγίου Αλεξάνδρου Ελληνικού, Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών (με ανδρική χορωδία), Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης (όπου δημιούργησε μικτή χορωδία με ορχήστρα, από μικρούς μαθητές, η οποία έψαλε στην Β΄ Θεία Λειτουργία, κατόπιν προτροπής και συμφωνίας του αειμνήστου Ιερέως Ευαγγέλου Σκορδά και με την άδεια του αοιδίμου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Χρυσοστόμου), Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού και Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας (με μικτή χορωδία και αρμόνιο), ως τελευταίου σταθμού της πολυετούς σταδιοδρομίας του. Ας σημειωθεί, ότι η Χορωδία που δημιούργησε στην Νέα Σμύρνη, υπό την διεύθυνσή του, έδωσε πολλές συναυλίες και εμφανίσθηκε σε σειρά εκπομπών της ΕΡΤ, αποδίδοντας, κυρίως, το Δοξαστικό των Αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις …», το οποίο εναρμόνιζε πάντοτε ο ίδιος και αναλόγως με τις φωνές που διέθετε η Χορωδία. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Ε.Λ.Σ.), άρχισε την σταδιοδρομία του ως χορωδός. Στην συνέχεια, λόγω των μουσικών γνώσεών του (Δίπλωμα Μονωδίας), του ανατέθηκαν καθήκοντα Οδηγού Σκηνής, δηλαδή της καθοδήγησης όλων των συντελεστών της όπερας, από τον μαέστρο μέχρι τον τελευταίο σολίστα. Συνεργάσθηκε με πολλούς κορυφαίους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως την Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασσέν, τον Κώστα Πασχάλη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο κ.ά. και χαρακτηρίσθηκε από διάσημους σκηνοθέτες, όπως τον Ντίνο Γιαννόπουλο της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, ως ο καλύτερος Οδηγός Σκηνής. Ως επιβράβευση για τα προσόντα του και την ενεργητικότητά του, διορίστηκε Διευθυντής Σκηνής, θέση μεγάλης ευθύνης, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Το 1982, ίδρυσε, μαζί με την σύζυγό του κ. Αφροδίτη Καλαβρυτινού – Μητσάκου, το Ωδείο Γλυφάδας. Πέθανε το 2005. Το έργο του συνεχίζουν επάξια τα τρία παιδιά του, ο κ. Γιάννης, η κ. Άννα – Μαρία και η κ. Λίνα.
Στα πλαίσια επαφών του Συνδέσμου με επισήμους φορείς, που ασχολούνται με την διευθέτηση εκκρεμών ιεροψαλτικών ζητημάτων, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ηλία Ρεδιάδη – Τούμπα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Σπυρίδωνα Καμπίτση, έγινε δεκτή από τον Βουλευτή Επικρατείας της «Νέας Δημοκρατίας» και τ. Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, στο γραφείο του, την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2017 και ώρα 12.15΄ μ.μ.
Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν τον κλάδο μας, και αντηλλάγησαν ευχές για καλό Πάσχα.