psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis
psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

 

Αθήνα 4/11/2020

Όταν νόσησα από Καρκίνο το πρώτο πράγμα που ελέγχθηκε κατά την εισαγωγή μου στο Νοσοκομείο ήταν η γενική μου ψυχοσωματική κατάσταση. Δηλαδή η κατάσταση του σώματός μου και η ψυχολογική μου διαύγεια. Διαπίστωσα κατά την τρίμηνη παραμονή μου την σημασία για την πορεία ενός ασθενούς με σοβαρά προβλήματα τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής του υγείας.

Παρακολουθώ την υγειονομική κρίση στην χώρα μας το τελευταίο οκτάμηνο. Δεν θα ήθελα να κρίνω τα γενικότερα φαιδρά που συμβαίνουν τα οποία στην γλώσσα της ψυχολογίας έχουν την ονομασία της «διπολικής διαταραχής».

Θα σταθώ όμως σε ένα πράγμα που με αφορά άμεσα σαν υπεύθυνο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΠΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ρωμανός ο Μελωδός & Ιωάννης ο Δαμασκηνός»

Η Ελληνική Πολιτεία για μια ακόμη φορά ανέστειλε ουσιαστικά την λειτουργία Ιερών Ναών & τόπων Λατρείας( 9 άτομα είναι ένα κομψό κλείσιμο).Μετά την υπολειτουργία τους ,τώρα ουσιαστικά αναστέλλεται και η Λειτουργία τους. Γιατί όταν σε επιφάνειες 500,1000,2000,3000 τ.μ. επιτρέπεις μόνο 50 ανθρώπους ή μόνο 9 η πραγματικότητα είναι πως του Ναούς τους καταδικάζεις σε αδυναμία επιτελέσεως τόσο του πνευματικού τους έργου αλλά και της ικανοποίησης των οικονομικών απαιτήσεων του προσωπικού & των λοιπών τους υποχρεώσεων. Ήδη έχει ανασταλεί η λειτουργία εκατοντάδων δομών υποστήριξης ( συσσίτια,βοηθήματα,εθελοντική προσφορά ασθενών,φυλακισμένων,κατηχητική δραστηριότητα κλπ).

Πίσω από κάθε μέτρο τελικά κρύβεται μια βαθειά δομή ιδεολογικής τοποθέτησης που υπερβαίνει τα παρωχημένα πλέον ιδεολογήματα δεξιάς ή αριστεράς,κρατισμού ή νεοφιλελευθερισμού. Είναι μια αδιέξοδη προσπάθεια επιβολής μέτρων που πλέον στοχεύουν στο σώμα και την ψυχή του ανθρώπου.

Δεν αντιλαμβάνομαι πως ο άνθρωπος θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή ασθένεια διαλυμένος ψυχοσωματικά.

Όσον αφορά το Εκκλησιαστικό γεγονός και το Προσωπικό των Ναών υπεύθυνη βέβαια δεν είναι η Ελληνική πολιτεία μόνο .Μεγάλες ευθύνες έχει και η Εκκλησιαστική Διοίκηση.

Στην πρώτη φάση της «πανδημίας» διαπιστώθηκε πως :

  1. Οι διορισμένοι Ιεροψάλτες και Ευπρεπιστές δεν είχαν δηλωθεί στην Εργάνη (αναγγελία πρόσληψης).Ακούσαμε αστείες δικαιολογίες από ανθρώπους που διαχειρίζονταν τα οικονομικά των Ναών για την αβελτηρία τους. Μέχρι & το περίφημο εμένα με είχε διορίσει ο Χριστόδουλος. Τι έγινε μέσα σε αυτούς τους οκτώ (8) μήνες. Αντί το σύστημα να μαζέψει τις εκκρεμότητές του επιδόθηκε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών ,απαξιωτικές συμπεριφορές και Ιδρύσεις Ωδείων με κάτι απίθανους τύπους που όταν δεν πρόλαβαν να τα χρεώσουν τα έκλεισε το κράτος πριν ανοίξουν.

  2. Διαπιστώθηκε η χαίουσα πληγή των αμοιβών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς νομιμοποίηση, χωρίς παραστατικά. Τι έγινε για να διορθωθεί το κακό; Απολύτως τίποτα.

  3. Υποβάλλαμε έγγραφο στο Μακαριώτατο και στις Μητροπόλεις του Λεκανοπεδίου αναλύοντάς τους την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί εξαιτίας του γεγονότος πως πλέον ακόμη και αν η Πολιτεία θέλει η Εκκλησία δεν θα μπορεί να απορροφήσει πόρους για την λειτουργία της αν λειτουργεί οριακά εντός συναλλακτικής νομιμότητας. Εμείς τα γράψαμε ,εμείς τ ’ακούσαμε.

  4. Δημόσια στον Εσπερινό του Προστάτου του Συνδέσμου μας σε ζωντανή Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική αναμετάδοση από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, τονίσαμε την ανάγκη η Εκκλησία της Ελλάδος να κάμει χρήση του προγράμματος «Συνεργασία» έτσι ώστε να διευκολυνθεί στις αμοιβές του προσωπικού της. Τι έγινε ; Απολύτως τίποτα.

  5. Παραχωρήθηκαν τα κοιμητήρια στην Εκκλησία & κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τους εργαζομένους Ιεροψάλτες και Ευπρεπιστές ,πολλοί των οποίων συνταξιοδοτούνται εντός πενταετίας & είναι δεδομένο πως με το «παγκάρι» δεν θα μπορούν να αμειφθούν.

    Μεγάλη ευθύνη βέβαια ίσως την λιγότερη φέρουν & οι συνάδελφοί μας. Ειλικρινά αδυνατώ πλέον να καταλάβω πως είναι δυνατόν ο κόσμος να έχει γυρίσει «ανάποδα» και να μην το καταλαβαίνουν.

  6. Εμείς πλέον πέραν των δικαστικών μας ενεργειών οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και αφορούν ΝΠΔΔ αλλά και «συναδέλφους», ζητήσαμε εγγράφως να καλύψουμε εμείς την Μισθοδοσία των 1400 Ιεροψαλτών της Αττικής. Ζητήθηκε και από τις Μητροπόλεις και από τις Μονές του Αγίου όρους, ιδιαίτερα από την Μονή Βατοπεδίου η οποία έχει έμπρακτο ενδιαφέρον για τους Ιεροψάλτες, η χρηματοδότηση του Συνδέσμου με το ποσό των 900.000 έτσι ώστε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ να καλύψει τις ανάγκες των Ψαλτών. Καλά τα λόγια αλλά πλέον δεν αρκούν. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που «φιλοξενεί» 150.000 μετανάστες ,χρηματοδοτώντας την διαβίωση ,την οικοσκευή, την τροφή και τα έξοδά τους να μην είναι δυνατή η αξιοπρεπής αμοιβή των Ιεροψαλτών οι οποίοι αποτελούν φορείς μια πολιτιστικής παράδοσης 15αιώνων.

Δυστυχώς υπάρχει άγνοια πραγματικότητας. Αν δεν υπάρχει υπάρχει σκοπιμότητα. Όπως και νάχει όμως είτε έτσι είτε αλλιώς ο δρόμος που ακολουθείτε είναι ολισθηρός.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας

Μ.α Θεολογίας-Μουσικολόγος