psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis
psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

ΠΕΝΘΗ

ΗΛΙΑΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ (1953 – 2019)

Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου

Τo Σάββατο 1 Ιουνίου 2019, εξεδήμησεν εις Κύριον, σε ηλικία 66 ετών, ο σεβαστός και αγαπητός συνάδελφος, Πρωτοψάλτης, επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και τακτικό μέλος του Συνδέσμου μας, Ηλίας Γιουρούκος.

Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την σύζυγο του εκλιπόντος, κ. Ευαγγελία, τους υιούς του, κ.κ. Θεοφάνη, Νικόλαο και Αναστάσιο, και τους λοιπούς οικογενείς του, με την ευχή, όπως «ζωής ο κυριεύων και του θανάτου» (Τροπάριον Μακαρισμών Νεκρωσίμου Ακολουθίας) και «αναστάς εκ των νεκρών» Κύριος, «τάξη την ψυχήν αυτού ένθα οι Δίκαιοι αναπαύονται» (Εκ της Νεκρωσίμου Ακολουθίας).
Ο αείμνηστος Ηλίας, γεννηθείς στο Δερβένι Κορινθίας το έτος 1953, οδήγησε παιδιόθεν τα βήματά του στην Εκκλησία του Χριστού μας και στο Ιερό Αναλόγιο. Στην γενέτειρά του, διήκουσε τα πρώτα μαθήματα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. «Το δοθέν αυτώ τάλαντον φιλοπόνως ειργάσατο» (πρβλ. Κοντάκιον του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης) στην πατρώα Βυζαντινή Μουσική μας, και κατέστη, εν συνεχεία, Πτυχιούχος αυτής, από την Σχολή Β.Ε.Μ. της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (με διδάσκαλο τον αοίδιμο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο) και Διπλωματούχος Μουσικοδιδάσκαλος αυτής, από το «Απολλώνιο Ωδείο» (με διδάσκαλο τον αείμνηστο Εμμανουήλ Χατζημάρκο). Διηκόνησε το Ιερό Αναλόγιο, ψάλλοντας σε πολλούς Ιερούς Ναούς της Αττικής ως Πρωτοψάλτης από το έτος 1979 (ενδεικτικώς, αναφέρουμε τους Ιερούς Ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, Μεταμορφώσεως Σωτήρος του ομωνύμου Δήμου της Αττικής, Αγίου Δημητρίου Πειραιώς και Ευαγγελιστρίας Νικαίας, όπως και τον τελευταίο σταθμό της ιεροψαλτικής διακονίας του, μέχρι της κοιμήσεώς του, Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου Άνω Κυψέλης, του εν Αθήναις Μετοχίου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), επιδεικνύοντας πάντοτε αυστηρή προσήλωση στα παραδεδομένα της Ψαλτικής Τέχνης μας και μεταλαμπαδεύοντας αφειδώς, προς νέους σπουδαστές της Μουσικής μας, τις γνώσεις του. Αξιοχρέως δε, συγκαταριθμείται στις κορυφαίες ιεροψαλτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής. Επέδειξε δε, ο αείμνηστος Ηλίας, εξόχως σημαντική, και κατά πάντα άξια λόγου, προσφορά στην ιεροψαλτική τάξη μας.
Ήδη από ηλικίας 27 ετών, έθεσε εαυτόν στην διάθεση του, νεότευκτου τότε, ανωτάτου συλλογικού οργάνου μας, της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στους διατελέσαντες Προέδρους της, αειμνήστους Εμμανουήλ Χατζημάρκο (ως εκλεγμένο μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής) και Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο (ως Ταμίας) και τον σεβαστό Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο (αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας την απογραφή του τότε ιεροψαλτικού δυναμικού) (Πηγή : https://www.ieropsaltis.com/psalt_Giouroukos.htm). Χρημάτισε δε και Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. επί επτά συναπτά έτη (1992 – 1999) και από την θέση αυτή εργάσθηκε άοκνα για την διαφύλαξη και προαγωγή της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής μας και την αναβάθμιση του ιεροψαλτικού λειτουργήματος.
Το πλούσιο βιογραφικό του εκλιπόντος είναι ήδη γνωστό σε όλους μας (και προβεβλημένο ευρέως στο Διαδίκτυο) και δεν θα ήταν δυνατόν, στις λίγες αυτές γραμμές, να αναφερθούμε αναλυτικά στην πολύπλευρη προσφορά του στον χώρο μας, όπως λ.χ. μέσω των εκπομπών Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, που παρήγε και παρουσίασε στην κρατική ραδιοτηλεόραση και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αρθρογραφία του στον Τύπο, τις συνεντεύξεις του «σε εγνωσμένης αξίας δημοσιογράφους & σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια» και, ασφαλώς, της προώθησης των ιεροψαλτικών ζητημάτων, επί ημερών του ως Προέδρου της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα συναρμόδια Υπουργεία (Πηγή : ό.π.) κ.λπ. Σημειώνουμε μόνον, ότι για την συνολική προσφορά του στην Βυζαντινή Μουσική και την τάξη μας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε., την 6η Μαΐου 2017. Μία εκ των πολλών διακρίσεων, των οποίων έτυχε εν ζωή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής τέλεσε τρισάγιο λίγο πριν τη Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Ηλία, η οποία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου του εν Αθήναις Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην Άνω Κυψέλη, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 και ώρα 2.00΄ μ.μ., προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουϊνέας κ. Γεωργίου. Τους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας απέδωσε πολυμελής Βυζαντινός Χορός, υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.Χ.Ε. και Πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Βασιλικού.
Το Δ.Σ. της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. εκπροσώπησαν οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Άκης (Κυριάκος) Λιλιόπουλος και Φώτιος Γιαννακάκης, ο Ταμίας κ. Γρηγόριος Καφίρης και ο Κοσμήτωρ κ. Χαράλαμπος Συμεωνίδης, ενώ το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Ρεδιάδης – Τούμπας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπυρίδων Καμπίτσης και το Μέλος κ. Ηλίας Σερασκέρης. Παρέστησαν δε, μεταξύ άλλων, οι συνάδελφοι κ.κ. Παύλος Φορτωμάς, Ζαχαρίας Κοντοφρύδης, Γρηγόριος Κακούρης, Βασίλειος Κύρκου, Σταύρος Πήλιουρας, Βασίλειος Αβραμίδης, Πέτρος Πάτρας, Βασίλειος Γεωργούδης, Αθανάσιος Ντζάννης, Ανδρέας Χρόνης, Ιωάννης Νέγρης, Αναστάσιος Ναούμ, Αντώνιος Κακολύρης, Νικόλαος Καραχάλης, Παναγιώτης Κούβελος, Τάσος Δρακόπουλος, Αλέξης Κούβελος, Εμμανουήλ Λιλιόπουλος, Νίκος Λιλιόπουλος, Θανάσιμος Λιλιόπουλος και Λεωνίδας Νιάρχος. Επικηδείους λόγους εκφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ο εκ των Γενικών Γραμματέων της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. κ. Άκης (Κυριάκος) Λιλιόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε και Ψήφισμα του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου μας κ. Σπυρίδων Καμπίτσης, ο οποίος κατέθεσε στέφανο του Συνδέσμου στην σορό του εκλιπόντος. Ακολούθησε ο ενταφιασμός του αειμνήστου Ηλία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Δερβένι Κορινθίας.

Ο Σύνδεσμός μας θα ενθυμείται πάντοτε με αγάπη και σεβασμό τον αοίδιμο συνάδελφό μας, Ηλία Γιουρούκο.

Είη αιωνία αυτού η μνήμη.