psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis
psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

ΠΕΝΘΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (1953-2020)

Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, εκοιμήθη ο σεβαστός Διδάσκαλος, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης Γεώργιος Κακουλίδης, σε ηλικία 85 ετών. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Δασκάλου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωρίου, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12.00΄ μ.μ.

Ο Γεώργιος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Δράμα το 1935, από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Από μικρή ηλικία μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη από τον Ιεροψάλτη πατέρα του, Ιωάννη, και στην συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του κοντά στον αείμνηστο καλλίφωνο Πρωτοψάλτη και δόκιμο μουσικό αδελφό του, Νικόλαο. Επίσης, παρακολούθησε, επί εξαετία, μαθήματα Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής κοντά στον αείμνηστο μουσικολόγο και ερευνητή της Ελληνικής Μουσικής, Σίμωνα Καρά. Ως Πρωτοψάλτης, και σχηματίζοντας πολυμελή Βυζαντινό Χορό, έψαλε σε διαφόρους Ιερούς Ναούς, όπως στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κατερίνης, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας, στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Αιγάλεω, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιλισού, στον Ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Άνω Πατησίων και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τελευταίο σταθμό της πολυετούς διακονίας του τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού. Το 1963, ίδρυσε στην Αθήνα την «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία», ενώ το 1975 ίδρυσε 20μελή μικτή Ποντιακή χορωδία, καταγράφοντας σε βυζαντινή σημειογραφία παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από γέροντες και παλαιούς τραγουδιστές. Από το 1977, υπήρξε τακτικός συνεργάτης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, σε εκπομπές Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής. Από το 1984 άρχισε την συγγραφή και έκδοση μουσικών βιβλίων. Εξέδωσε τα θεωρητικά «Θεωρία και Πράξη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής», με οπτικοακουστικό σύστημα εκμάθησης, και «Πρακτική Μέθοδος Εκμάθησης της Ψαλτικής Τέχνης», καθώς και τα μουσικά εγχειρίδια «Μουσικό Εγκόλπιο του Ιεροψάλτου», «Βυζαντινός Εσπερινός», «Βυζαντινός Όρθρος», «Βυζαντινή Θεία Λειτουργία», «Μουσικόν Τριώδιον», «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς», «Μουσικόν Πεντηκοστάριον», «Μουσικόν Μηναίον» (δίτομο), «Μουσικόν Εγκόλπιον των Ιερέων», «Πρακτική Οκτάηχος της Κυριακής», «Εγκόλπιον της Μεγάλης Εβδομάδος» και «Ακολουθίαι του Τριωδίου» (στην σειρά : «Ψάλλουμε Πρακτικά»), «Ακολουθία και Τελετή Εγκαινίων Ναού», «Παρακλητικοί Κανόνες εις την Υπεραγίαν Θεοτόκο (Μικρός-Μεγάλος)» και «Ελληνικά και Δημοτικά Τραγούδια» (σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειογραφία), καθώς και πλήρεις Ακολουθίες των κυριοτέρων Εορτών του ενιαυτού. Επίσης, ηχογράφησε μεγάλο αριθμό δίσκων βινυλίου, κασετών και ψηφιακών δίσκων ακτίνας (CDs), με ύμνους Βυζαντινής Μουσικής και δημοτικά τραγούδια, ενώ, σε συνεργασία με τον ηλεκτρονικό και μουσικό Απόστολο Μαυρόπουλο, κατεσκεύασε το ηλεκτρονικό μουσικό όργανο «ΚΡΗΠΙΔΑ», που αποδίδει όλα τα μικροδιαστήματα της Βυζαντινής Μουσικής με σταθερές φωνές, κατάλληλο για την ορθή εκμάθηση της Εθνικής μουσικής παράδοσής μας.

ΠΗΓΗ :

1. †Φιλίππου Αθ. Οικονόμου, Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία, τ. Β΄, Αίγιο 1994, σ. 155-156.
2. Διαδικτυακή ιστοσελίδα www.kakoylidis.gr.

Είη αιωνία αυτού η μνήμη.