psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis
psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

ΠΕΝΘΗ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (1937-2020)

Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου

Τo Σάββατο 1 Ιουνίου 2019, εξεδήμησεν εις Κύριον, σε ηλικία 66 ετών, ο σεβαστός και αγαπητός συνάδελφος, Πρωτοψάλτης, επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και τακτικό μέλος του Συνδέσμου μας, Ηλίας Γιουρούκος.

Την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών ο αγαπητός συνάδελφος και επί σειρά ετών Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, Εμμανουήλ Μαριδάκης. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Μανώλη τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος Αττικής και ο ενταφιασμός πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πετρουπόλεως.

Παραθέτουμε εκτενές βιογραφικό σημείωμα του αειμνήστου συναδέλφου.

Ο αείμνηστος Εμμανουήλ Μαριδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1937. Από μικρή ηλικία γαλουχήθηκε με τα νάματα της ψαλτικής τέχνης στο Ιερό Αναλόγιο, όπου έψαλαν Αγιορείτες Πατέρες. Διδάχθηκε θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου, όπου φοίτησε, με διδάσκοντα τον Δημήτριο Παναγιωτόπουλο (Κούρο). Το 1953 ενεγράφη στο Ωδείο Πειραιώς, από όπου έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα», με διδάσκοντα τον Ιωάννη Μαργαζιώτη. Παράλληλα, μαθήτευσε στο Ιερό Αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, δίπλα στους ονομαστούς Πρωτοψάλτες εκείνης της εποχής, Κων/νο Ρουσινόπουλο και Αλέκο Μαργαριτόπουλο. Ξεκίνησε την ιεροψαλτική σταδιοδρομία του, ως Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πειραιώς (1961), μαθητεύοντας, ταυτόχρονα, κοντά στους Πρωτοψάλτες Σίμο Σαββινόπουλο και Επαμεινώνδα Αποστόλου. Στην συνέχεια, χρημάτισε Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Νεαπόλεως Νικαίας (1963-1965) και του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετρουπόλεως (1965-1968), καθώς και Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ελευσίνος (1969-1970), με Πρωτοψάλτη τον Γ. Αποστόλου. Κατά την περίοδο 1970-1975, λόγω υπηρεσιακών μεταθέσεων (Ο.Τ.Ε.), έψαλε, μεταξύ άλλων, στην Τρίπολη, στην Κομοτηνή (όπου μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Καραμάνη) και στην Λαμία (όπου συνεργάσθηκε με τον Πρωτοψάλτη Κων/νο Κιτρίδη). Μετά την επάνοδό του στην Αθήνα, έψαλε ως Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (1976-1982), με Πρωτοψάλτες τους Κοσμά Περίδη, Νικόλαο Κωνσταντινόπουλο και Γεώργιο Κακουλίδη, και του Ιερού Ναού Υπαπαντής Κυρίου Ταμπουρίων (1983), με Πρωτοψάλτη τον Παρασκευά Δαρζέντα. Από το 1984 μέχρι και λίγους μήνες προ του θανάτου του, διακόνησε ως Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος. Επί σειρά ετών, διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας (υπό την προγενέστερη επωνυμία του). Συμμετείχε (κυρίως ως άριστος ισοκράτης) σε πολλές Βυζαντινές Χορωδίες, με Χοράρχες, μεταξύ άλλων, τους κ.κ. Θεόδωρο Βασιλικό, Παύλο Φορτωμά, Ανδρέα Αναστασιάδη-Χατζή και Ηλία Ρεδιάδη-Τούμπα, όπως και στην Χορωδία Τυφλών.

ΠΗΓΗ :

†Φιλίππου Αθ. Οικονόμου, Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία, τ. Γ΄, Αίγιο 1997, σσ. 193-194.

Είη αιωνία αυτού η μνήμη.