psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

 

ΧΑΡΙΛΑΟΣ Α. ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ

 

(1926-2021)

 

Του κ. Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας,
Ιεροψάλτου – Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής – Δικηγόρου

Το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021, «ἐξεμέτρησε τὸ ζῆν», πλήρης ημερών, ο πολυσέβαστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και διαπρεπής Διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Ο Σύνδεσμός μας και τα «Ιεροψαλτικά Νέα» εκφράζουν προς τους οικείους και τους πολυπληθείς μαθητές του αειμνήστου Διδασκάλου θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια, με την ευχή, «ὅπως Κύριος ὁ Θεὸς τάξῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ, ἔνθα οἱ δίκαιοι ἀναπαύονται».

Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Διδασκάλου εψάλη στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Κυρίου των Νέων Κοιμητηρίων Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 12.45΄ μ.μ. (σε στενό κύκλο και με απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων), προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, ο Οποίος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και εκφώνησε επικήδειο λόγο στην σορό του εκλιπόντος· τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, ο Οποίος, επίσης, εκφώνησε επικήδειο λόγο· τον μεταστάντα αφ’ ημών Άρχοντα αποχαιρέτισαν, ακόμη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» κ. Πάρης Γκούνας, εκπροσωπώντας και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) {της οποίας ο αοίδιμος διετέλεσε Πρόεδρος}, και η κ. Μπουκουβάλα, συνάδελφος του εκλιπόντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τους Ύμνους της Ιεράς Ακολουθίας έψαλε ολιγομελής Βυζαντινός Χορός μαθητών του Διδασκάλου, με επικεφαλής τον Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Τογκαρίδη, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και οι συνάδελφοι (και μαθητές του αειμνήστου) κ.κ. Στυλιανός Ζαχαρίου (διάδοχός του στην θέση του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης) και Γεώργιος Φανάρας.

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη (με καταγωγή από τον Γοργοπόταμο Κονίτσης) το 1926. Από νεαρή ηλικία έδειξε την κλίση του προς την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, την οποία άρχισε να διδάσκεται το 1940, από τον τότε Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ, αείμνηστο Χριστόφορο Κουτζουράδη. Καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξή του και την διαμόρφωση του ιεροπρεπέστατου ψαλτικού ύφους του, στάθηκε η γνωριμία του (1945) με τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Κωνσταντίνο Πρίγγο, από τον οποίο μυήθηκε στο λεγόμενο «πατριαρχικόν ύφος». Έψαλε στους Ιερούς Ναούς Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας (1942-1944, αρχικά ως Λαμπαδάριος, με Πρωτοψάλτη τον αείμνηστο Γεώργιο Δάφα, και εν συνεχεία ως Πρωτοψάλτης) και Αγίου Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952, ως Πρωτοψάλτης), ενώ, το 1952, κατόπιν προσκλήσεως του μακαριστού από Εδέσσης και Πέλλης Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Α΄ (Παπαγεωργίου), διορίσθηκε ως Πρωτοψάλτης και Χοράρχης του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, θέση στην οποία παρέμεινε επί εξήντα οκτώ (68) συναπτά έτη, μέχρι τις αρχές του 2020.
Πτυχιούχος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αριστούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Διορίσθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου, ανερχόμενος όλες τις βαθμίδες της υπαλληλικής ιεραρχίας, έφθασε μέχρι τον βαθμό του Γενικού Διευθυντή, με τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε. Δίδαξε την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στο Φροντιστήριο «Άγιος Δημήτριος», που μετεξελίχθηκε σε Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (διατελέσας και Διευθυντής της επί σειρά ετών), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967) και στο Μακεδονικό Ωδείο, αναδεικνύοντας πλειάδα μαθητών του σε ικανούς Ιεροψάλτες.
Από το πλούσιο συνθετικό έργο του, επισημαίνονται, ενδεικτικά, τα ακόλουθα πονήματα : «Ἐπίτομος Λειτουργία», «Ἀκάθιστος Ὕμνος», «Πρότυπον Ἀναστασιματάριον», «Νέο Εἱρμολόγιο Καταβασιῶν τοῦ ὅλου Ἐνιαυτοῦ Ἀργὸ καὶ Σύντομο», «Τριῴδιον περιέχον Δοξαστικά καὶ Ἰδιόμελα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς», «Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Ἑβδομάς», όπως και «Βυζαντινό Ορατόριο», με επιλεγμένα εδάφια από την Αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Επίσης, επέδειξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα στην καταγραφή ύμνων της Εκκλησίας μας, σε δίσκους βινυλίου (με ύμνους Μεγάλης Εβδομάδος, Θείας Λειτουργίας και Αναστασίμων Μελών), κασέτες (με ύμνους Οκτωήχου, Αγίου Δωδεκαημέρου, Τριωδίου, Πάσχα και Πεντηκοσταρίου, καθώς και Θεομητορικούς ύμνους και το περίφημο οκτάηχο «Θεοτόκε Παρθένε», Πέτρου Γλυκέος του Μπερεκέτου) και ψηφιακούς δίσκους ακτίνας (CDs) (μεταξύ άλλων με ύμνους Αγίου Δωδεκαημέρου, Μεγάλης Εβδομάδος, Παναγίας Σουμελά, Μεταμορφώσεως Κυρίου και Νεκρωσίμου Ακολουθίας, όπως και το Βυζαντινό Ορατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου), ενώ συμμετείχε και στην σειρά ηχογραφήσεων «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», αποδίδοντας ιεροπρεπέστατα Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτου και του Δανιήλ Πρωτοψάλτου του εκ Τυρνάβου (Σώμα Δεύτερο, CD 10ο). Δίδαξε και διηύθυνε επανειλημμένα τον Μεγάλο Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, σε εμφανίσεις του στα πλαίσια εκδηλώσεων. Έψαλε δε, κατόπιν προσκλήσεως, σε Ιερούς Ναούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και σε χώρες του εξωτερικού (ενδεικτικά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία).
Για την όλη προσφορά του στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη, ο αείμνηστος Διδάσκαλος τιμήθηκε από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη κυρό Δημήτριο με το οφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως (1980), πλειστάκις δε έτυχε τιμητικών διακρίσεων από την επίσημη Εκκλησία (ιδιαιτέρως επισημαίνεται η βράβευσή του από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο, το 2005).

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος υπήρξε μία από τις κορυφαίες ιεροψαλτικές προσωπικότητες στην μεταπολεμική Ελλάδα και μέχρι τις ημέρες μας. Προικισμένος εκ Θεού με αξιοζήλευτο φωνητικό τάλαντο, κατέστη εμβριθής γνώστης της πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης και άριστος ερμηνευτής (έχοντας τονίσει ο ίδιος, κατ’ επανάληψη και δημόσια, ότι, προς τούτο, ωφελήθηκε τα μάλα από την γνωριμία και την συναναστροφή του με τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Μ.Χ.Ε. Κωνσταντίνο Πρίγγο). Μαζί δε με τους μακαριστούς Άρχοντες Αθανάσιο Καραμάνη, Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο και Αβραάμ Ευθυμιάδη, καθώς και τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη και υποδειγματικό ερμηνευτή Αθανάσιο Παναγιωτίδη, συνέτεινε στην διάσωση και διάδοση της γνήσιας Εκκλησιαστικής Μουσικής και στην μεταλαμπάδευσή της σε νέους σπουδαστές.
Αποτιμώντας τα έργα και τις ημέρες του αοιδίμου Διδασκάλου, ο αγαπητός συνάδελφος κ. Ανδρέας Ν. Χρόνης γράφει, ότι υπήρξε : «– Άρχοντας πάνω στο στασίδι, με την επιβλητική παρουσία του και την ανεπανάληπτη φωνή του.
– Άρχοντας στην ιδιωτική του ζωή, με ανωτάτη εκπαίδευση και επιτυχημένη σταδιοδρομία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
– Άρχοντας και στην συμπεριφορά του, απέναντι στους συναδέλφους του» (βλ. Ορθόδοξη Αλήθεια, 20 Ιανουαρίου 2021).

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον αείμνηστο Άρχοντα Χαρίλαο Ταλιαδώρο για την συνολική προσφορά του στην Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη και ευχόμαστε να είναι αιωνία η μνήμη του και να έχουμε την ευχή του.
ΠΗΓΕΣ :

  1. «Η Μουσική των Ελλήνων» (εκπομπή του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων Romfea.gr, με επιμέλεια και παρουσίαση του συναδέλφου κ. Γεωργίου Δεμελή). Εκπομπή 14η, με προσκεκλημένο τον αείμνηστο Άρχοντα Χαρίλαο Ταλιαδώρο (https://www.youtube.com)
  2. «Βυζαντινοί Αναβαθμοί» (εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΟΡΙΟΝ», με επιμέλεια και παρουσίαση του τότε Προέδρου Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, ήδη αειμνήστου, Αναστασίου Παραστατίδη), με προσκεκλημένο τον αοίδιμο Άρχοντα (Άνοιξη 2004- https://www.youtube.com)
  3. Βιογραφικό του αειμνήστου Άρχοντος, από την επίσημη διαδικτυακή ιστοσελίδα του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων (https://e-kere.gr).
  4. Από 12.1.2021 ανάρτηση στον διαδικτυακό ιστοτόπο pemptousia.gr (https://www.pemptousia.gr)
  5. Από 13.1.2021 ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης στο διαδίκτυο (https://www.ekirikas.com)
  6. Ανδρέας Ν. Χρόνης, «Ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπάρχω !», σε Ορθόδοξη Αλήθεια, 20 Ιανουαρίου 2021.