psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis
psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού

 

 

 

 

 

ΠΕΝΘΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (1953-2020)

Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, εκοιμήθη ο εκλεκτός και αγαπητός συνάδελφος Χρήστος Ζέρβας, σε ηλικία 67 ετών. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Χρήστου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.

Ο αείμνηστος Χρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την εκμάθηση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, μαθητεύοντας στον τότε Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων, Αθανάσιο Κωστάκη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Καθαρογραφής του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Διδάχθηκε την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική από τους αειμνήστους Πρωτοψάλτες Εμμανουήλ Χατζημάρκο και Γεώργιο Κακουλίδη και έλαβε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Αττικό Ωδείο με βαθμό «Άριστα». Επίσης, σπούδασε Ευρωπαϊκή Μουσική (Θεωρία, Σολφέζ, Αρμονία κλπ.). Από το 1975, έψαλε σε διαφόρους Ιερούς Ναούς, με τελευταίο σταθμό της διακονίας του τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας Αττικής, ως Πρωτοψάλτης. Το 1982 υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και χρημάτισε, επί δεκαοκτάμηνο, Διευθυντής της Χορωδίας του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» (ΚΕΠΑΛ). Από το 1987, δίδαξε Βυζαντινή Μουσική σε διάφορα Ωδεία και Μουσικές Σχολές του Νομού Αττικής, διετέλεσε, επί οκταετία, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, ενώ το 1996 ίδρυσε το «Ορφικό» Ωδείο, όπου δίδαξε Βυζαντινή Μουσική και Δημοτικό Τραγούδι. Συμμετείχε σε συναυλίες, ηχογραφήσεις δίσκων, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και λοιπές εκδηλώσεις, ως χορωδός σε Βυζαντινές Χορωδίες, με Χοράρχες, μεταξύ άλλων, τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, τον ήδη αείμνηστο Γεώργιο Κακουλίδη και τους κ.κ. Θεόδωρο Βασιλικό και Αθανάσιο Πέττα. Το 1991 ίδρυσε πολυμελή ανδρική Βυζαντινή Χορωδία, γυναικεία Παραδοσιακή Χορωδία και μικτή Παραδοσιακή Χορωδία, πραγματοποιώντας πολλές επιτυχείς εμφανίσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως και σε πολλές αίθουσες (ενδεικτικά, στο «Παλλάς» και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και Ιερούς Ναούς της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Επί είκοσι έτη (1988-2008), διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας (υπό την προγενέστερη επωνυμία του), ενώ από το 1988 έως το 1992 χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.). Για την προσφορά του στην διατήρηση και διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, τιμήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών (2003).

ΠΗΓΗ :

†Φιλίππου Αθ. Οικονόμου, Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία, τ. Β΄, Αίγιο 1994, σ. 135.

Είη αιωνία αυτού η μνήμη.