ΠΕΝΘΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (1953-2020)
Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου
Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, εκοιμήθη ο εκλεκτός και αγαπητός συνάδελφος Χρήστος Ζέρβας, σε ηλικία 67 ετών. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Χρήστου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.
Ο αείμνηστος Χρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την εκμάθηση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, μαθητεύοντας στον τότε Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων, Αθανάσιο Κωστάκη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Καθαρογραφής του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Διδάχθηκε την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική από τους αειμνήστους Πρωτοψάλτες Εμμανουήλ Χατζημάρκο και Γεώργιο Κακουλίδη και έλαβε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Αττικό Ωδείο με βαθμό «Άριστα». Επίσης, σπούδασε Ευρωπαϊκή Μουσική (Θεωρία, Σολφέζ, Αρμονία κλπ.). Από το 1975, έψαλε σε διαφόρους Ιερούς Ναούς, με τελευταίο σταθμό της διακονίας του τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας Αττικής, ως Πρωτοψάλτης. Το 1982 υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και χρημάτισε, επί δεκαοκτάμηνο, Διευθυντής της Χορωδίας του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» (ΚΕΠΑΛ). Από το 1987, δίδαξε Βυζαντινή Μουσική σε διάφορα Ωδεία και Μουσικές Σχολές του Νομού Αττικής, διετέλεσε, επί οκταετία, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, ενώ το 1996 ίδρυσε το «Ορφικό» Ωδείο, όπου δίδαξε Βυζαντινή Μουσική και Δημοτικό Τραγούδι. Συμμετείχε σε συναυλίες, ηχογραφήσεις δίσκων, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και λοιπές εκδηλώσεις, ως χορωδός σε Βυζαντινές Χορωδίες, με Χοράρχες, μεταξύ άλλων, τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα, τον ήδη αείμνηστο Γεώργιο Κακουλίδη και τους κ.κ. Θεόδωρο Βασιλικό και Αθανάσιο Πέττα. Το 1991 ίδρυσε πολυμελή ανδρική Βυζαντινή Χορωδία, γυναικεία Παραδοσιακή Χορωδία και μικτή Παραδοσιακή Χορωδία, πραγματοποιώντας πολλές επιτυχείς εμφανίσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως και σε πολλές αίθουσες (ενδεικτικά, στο «Παλλάς» και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και Ιερούς Ναούς της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Επί είκοσι έτη (1988-2008), διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας (υπό την προγενέστερη επωνυμία του), ενώ από το 1988 έως το 1992 χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.). Για την προσφορά του στην διατήρηση και διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, τιμήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών (2003).
ΠΗΓΗ :
†Φιλίππου Αθ. Οικονόμου, Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία, τ. Β΄, Αίγιο 1994, σ. 135.
Είη αιωνία αυτού η μνήμη.