psaltesattikis

Οικονομικές υποχρεώσεις τακτικών και αρωγών μελών

Εγγραφή εφάπαξ: 10€.
Ετήσια συνδρομή: 25€.
Προαιρετική ετήσια συνδρομή για αποστολή των «Ιεροψαλτικών Νέων»: 60€.
Η εφημεριδα των «Ιεροψαλτικών Νέων» είναι διμηνιαία προς 10 Ευρώ το φύλλο.

Για κάθε εισπραττόμενο ποσό, αποστέλλεται στον αποστολέα άμεσα, διάτρητη απόδειξη εισπράξεως.

 

 

 

psaltesattikis

ΧΑΡΙΛΑΟΣ Α. ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ (1926-2021)

Του κ. Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας,
Ιεροψάλτου – Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής – Δικηγόρου

Το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021, «ἐξεμέτρησε τὸ ζῆν», πλήρης ημερών, ο πολυσέβαστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και διαπρεπής Διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Ο Σύνδεσμός μας και τα «Ιεροψαλτικά Νέα» εκφράζουν προς τους οικείους και τους πολυπληθείς μαθητές του αειμνήστου Διδασκάλου θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια, με την ευχή, «ὅπως Κύριος ὁ Θεὸς τάξῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ, ἔνθα οἱ δίκαιοι ἀναπαύονται».

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ (1935-2020)

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, εκοιμήθη ο σεβαστός Διδάσκαλος, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης Γεώργιος Κακουλίδης, σε ηλικία 85 ετών. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Δασκάλου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωρίου, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12.00΄ μ.μ.

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ (1937-2020)

Την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών ο αγαπητός συνάδελφος και επί σειρά ετών Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, Εμμανουήλ Μαριδάκης. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
Η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Μανώλη τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος Αττικής και ο ενταφιασμός πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πετρουπόλεως.
Παραθέτουμε εκτενές βιογραφικό σημείωμα του αειμνήστου συναδέλφου.

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ ΗΛΙΑΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ (1953 – 2019)

Τo Σάββατο 1 Ιουνίου 2019, εξεδήμησεν εις Κύριον, σε ηλικία 66 ετών, ο σεβαστός και αγαπητός συνάδελφος, Πρωτοψάλτης, επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και τακτικό μέλος του Συνδέσμου μας, Ηλίας Γιουρούκος.
Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την σύζυγο του εκλιπόντος, κ. Ευαγγελία, τους υιούς του, κ.κ. Θεοφάνη, Νικόλαο και Αναστάσιο, και τους λοιπούς οικογενείς του, με την ευχή, όπως «ζωής ο κυριεύων και του θανάτου» (Τροπάριον Μακαρισμών Νεκρωσίμου Ακολουθίας) και «αναστάς εκ των νεκρών» Κύριος, «τάξη την ψυχήν αυτού ένθα οι Δίκαιοι αναπαύονται» (Εκ της Νεκρωσίμου Ακολουθίας).

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Εκοιμήθη εν Κυρίω, πλήρης ημερών, ο σεβαστός συνάδελφος Βασίλειος Παπαδόπουλος.
Ο αείμνηστος Βασίλειος διακρίθηκε, καθ’ όλο τον επίγειο βίο του, για την αγάπη και την προσήλωσή του προς την παραδοσιακή Εκκλησιαστική μας Μουσική και την Εκκλησία μας. «Εξ απαλών ονύχων» διάκονος του Ιερού Αναλογίου, διετέλεσε, για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, Λαμπαδάριος του περικαλλούς Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης, επί της οδού Αιόλου, μεταλαμπαδεύοντας τα μυστικά της Εκκλησιαστικής μας Μουσικής σε δεκάδες νέους, και εν γένει φιλόμουσους, πολλοί εκ των οποίων κατέστησαν δόκιμοι Ιεροψάλτες. Διακρίθηκε, όσο λίγοι, για την καλλιγραφία του, ως προς την παρασημαντική της Βυζαντινής Μουσικής.

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ ΗΛΙΑΣ Κ. ΡΕΔΙΑΔΗΣ-ΤΟΥΜΠΑΣ (1967-2023)

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός, με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Προέδρου του Συνδέσμου, Ηλία Κ. Ρεδιάδη-Τούμπα.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στο Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών το Σάββατο 18/03/2023 και ώρα 11.30 π.μ και ακολουθήσει η ταφή στο Α΄Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων.

ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (1953-2020)

Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, εκοιμήθη ο εκλεκτός και αγαπητός συνάδελφος Χρήστος Ζέρβας, σε ηλικία 67 ετών. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο αείμνηστος Χρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την εκμάθηση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, μαθητεύοντας στον τότε Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων, Αθανάσιο Κωστάκη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος Καθαρογραφής του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

 

 

psaltesattikis

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΘΕΟΛΟΓΟΣ Μ. ΕΡΣΩΤΕΛΟΣ (1945 – 2014)

Του Σπυρίδωνος Ι. Καμπίτση,
Γενικού Γραμματέως του Συνδέσμου μας – Ιεροψάλτου – Δικηγόρου

Στις 11 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν πέντε έτη, από την ημέρα που έφυγε για πάντα από κοντά μας, ο Θεολόγος Ερσωτέλος, διατελέσας επί έξι συναπτά έτη (2008-2014) Πρόεδρος του Συνδέσμου μας (υπό την προγενέστερη επωνυμία του) και ανακηρυχθείς ως Επίτιμος Πρόεδρός μας (ολίγον προ της κοιμήσεώς του).
Ο Θεολόγος υπήρξε μία από τις κορυφαίες ιεροψαλτικές φυσιογνωμίες της εποχής, ένας ακάματος εργάτης του Ιερού Αναλογίου, ένας δόκιμος ερμηνευτής και δάσκαλος της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής μας, αλλά, πάνω από όλα, ένας υπέροχος άνθρωπος· υπόδειγμα εντίμου και ευσυνείδητου οικογενειάρχη, ευγενέστατος και φιλικότατος προς όλους, ευθύς και ειλικρινής, ασυμβίβαστος, αλλά σεβόμενος πάντοτε τις αντίθετες απόψεις, μακρόθυμος· και, προ πάντων, λαμπρό παράδειγμα υπομονής και καρτερίας, αφού, μέχρι και την κοίμησή του, ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε, ποτέ δεν παραπονέθηκε για τον δικό του Γολγοθά, που «ανέβαινε» από το καλοκαίρι του 2009.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του, αναδημοσιεύουμε το άρθρο μας, με τίτλο «ΜΝΗΜΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Μ. ΕΡΣΩΤΕΛΟΥ», όπως τούτο είχε δημοσιευθεί στο υπ’ αριθ. 379 φύλλο των «Ιεροψαλτικών Νέων» (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014), με απαραίτητες διευκρινιστικές υποσημειώσεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

 

 

psaltesattikis

ΠΕΝΘΗ: ΦΛΩΡΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, απεβίωσε, σε ηλικία 72 ετών, ο συνάδελφος Φλώρος Σιγάλας, φιλόλογος και επί δεκαετίες μέλος του Βυζαντινού Χορού του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά του στην ερίτιμο σύζυγο του εκλιπόντος κ. Σεβαστή και στα λοιπά μέλη της οικογενείας του και εύχεται «όπως Κύριος ο Θεός τάξη την ψυχήν αυτού, ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται».

 

 

psaltesattikis.gr psaltesattikis

 

 

 

Ύμνος Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Το video είναι από συναυλία του Συνδέσμου μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς

 

Λύραν την πνευματοκίνητον τον μελωδόν της Εκκλησίας τον θείον Ρωμανόν τον Μελωδόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την πηγήν της θείας γνώσεως της υμνωδίας τον κανόνα τον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].
Την δυάδα την θεόληπτον τας ηδυμόλπους αηδόνας τον Ρωμανόν και τον Δαμασκηνόν [χορός ιερών υμνωδών επαξίως υμνούμεν (δις)].

Επισκόπου Διονυσίου Ψαριανού